MOLKUR® jest koncentratem serwatki, wyprodukowanym na podstawie oryginalnej
i opatentowanej receptury dr Sandersa, którego naturalne działanie i skuteczność oparta jest na ponad 90-letnim doświadczeniu stosowania.
Podstawowym zadaniem MOLKUR® jest ochrona śluzówek jamy ustnej, żołądka
i jelit oraz tworzenie środowiska do rozwoju i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach.
MOLKUR® jest w 100 % naturalnym i przyjaznym organizmowi preparatem na bazie koncentratu serwatki, bogatym w minerały, mikroelementy i kwas mlekowy. Tworzona dzięki niemu, sprawna i zdrowa flora jelitowa skutecznie wspiera oczyszczanie organizmu z niestrawionych resztek pokarmowych oraz chroni organizm przed szkodliwymi dla zdrowia bakteriami (sprawuje funkcję ochronną organizmu). Innymi słowy: sprawna i zdrowa flora jelitowa gwarantuje prawidłowo działający system odpornościowy organizmu.
Ze względu na wysoką jakość i naturalne pochodzenie, preparat może być stosowany długotrwale i w każdym wieku.
Działanie MOLKUR® opiera się na biologicznych właściwościach składników koncentratu serwatki, takich jak:
• Kwas mlekowy racemiczny (racemat) – wspomaga procesy regeneracji nabłonków przewodu pokarmowego, zapobiega niestrawności, wykazuje właściwości prebiotyczne
i probiotyczne.
• Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B13, B5) – są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego- (łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną.
• Witamina B1 (tiamina) - wspomaga pracę układu sercowo naczyniowego, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i funkcjonowanie metabolizmu energetycznego.
• Witamina B2 (ryboflawina ) – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w prawidłowym utrzymaniu błon śluzowych, w prawidłowym utrzymaniu stanu czerwonych krwinek i metabolizmu żelaza, pomaga w utrzymaniu w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina B3 (niacyna, witamina PP) – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, metabolizmu energetycznego, pomaga zachować zdrową skórę.
• Witamina B5 (kwas pantotenowy) – bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie, m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych, ponadto uczestniczy w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych, witaminy A i D i niektórych neuroprzekaźników. Wspiera utrzymanie sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.
• Witamina B6 (pirydoksyna) – pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny. Pomaga
w prawidłowym metabolizmie energetycznym oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białka
i glikogenu. Wspiera funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina B13 (kwas orotowy) – ułatwia metabolizm kwasu foliowego i witaminy B12 (opóźnia procesy starzenia). Reguluje funkcje trawienne.
• Mineralne składniki odżywcze:
– pierwiastki śladowe (mangan, miedz, cynk, kobalt),
– minerały (żelazo, wapń, magnez, sód, potas, fosforan, siarczan)
Mineralne składniki odżywcze pełnią funkcje regulacyjne wszystkich procesów życiowych organizmu. Biorą udział w reakcjach z białkami, lipidami i witaminami
w tworzeniu związków hormonalnych i enzymów. Tworzą związki umożliwiające przewodnictwo nerwowe, procesy psychiczne i fizyczne.
• Biokatalizatory – substancje, które regulują przebieg wszystkich procesów biologicznych zachodzących w organizmie. Dzielą się na: witaminy, hormony i enzymy.
• reguluje system odpornościowy w dwojaki sposób:
niweluje nadaktywność immunologiczną ( tak jak w przypadku alergii) oraz
podnosi aktywność immunologiczną ( tak jak w przypadku infekcji).
• zwiększa odporności śluzówek na substancje alergenne
• wspiera przemiany metabolizmu komórkowego śluzówek
• obniża ryzyko stanów zapalnych
• zwiększa przyswajalność mikroelementów
• wspiera ruchliwość i ukrwienie jelit
MOLKUR® w unikalny sposób łączy w jednej substancji czynnej zalety probiotyków
i prebiotyków. Dlatego też jest naturalnym wrogiem kwaśno - chwiejnych drobnoustrojów i naturalnym przyjacielem pożądanych bakterii kwasu mlekowego.
MOLKUR® jest koncentratem serwatki, wyprodukowanym na podstawie oryginalnej i opatentowanej receptury
dr Sandersa, którego naturalne działanie i skuteczność oparta jest na ponad 90-letnim doświadczeniu stosowania. Centralnym miejscem działania MOLKUR® jest śluzówka układu trawiennego, jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit. Składniki preparatu MOLKUR® wpływają na:
• Poprawę funkcjonowania układu trawiennego (od jamy ustnej, śluzówki do jelit).
• Niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych
• Przygotowanie kwaśnego środowiska do tworzenia niezbędnych bakterii
• Hamowanie stanów zapalnych Aktywowanie przemiany materii w komórkach jelit
• Wzmocnienie flory bakteryjnej
• Wzmacnianie funkcji obronnych organizmu
Skład: Substancja czynna: koncentrat serwatki z mleka kwaśnego (max. 10% L(+) kwas mlekowy racemiczny (racemat), witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B13, B5), pierwiastki śladowe (mangan, miedz, cynk, kobalt), minerały (żelazo, wapń, magnez, sód, potas, fosforan, siarczan), biokatalizatory (witaminy, enzymy, hormony, które mają podstawowe znaczenie dla wszystkich procesów życiowych).
Preparat nie zawiera glutenu, sztucznych barwników i aromatów, środków słodzących i konserwujących. Preparat może zawierać śladowe ilości laktozy. Zawartość laktozy w produktach MOLKUR jest tak niska, że nietolerancja na te produkty jest niezwykle rzadko spotykana. W pierwszych dniach stosowania preparatu może wystąpić zjawisko zwiększonego oczyszczania jelit.
Sposób użycia: Butelka z kroplomierzem powinna być lekko pochylona, W przypadku, gdy proces kropelkowania nie następuje od razu należy lekko popukać w dno butelki. MOLKUR® najlepiej jest przyjmować rano po przebudzeniu, w południe po posiłku i wieczorem przed spoczynkiem.
Dawkowanie:
Dorośli i dzieci od 12 roku życia: 3-4× dziennie 30 – 40 kropli po posiłkach
Dzieci od 6 – 12 roku życia: 3-4× dziennie 10 kropli po posiłkach
Dzieci poniżej 6-go roku życia i niemowlęta: 3-4× dziennie 5 kropli po posiłkach
Pojemność opakowania wynosi 250 ml